Αναρτήθηκε από: Αϊναλής Παντελής | 3 Οκτωβρίου, 2008

Τοκετός στο σπίτι

Δημοσίευμα από την εφημερίδα «Το Ποντίκι» με τίτλο «Η εκδίκηση της μαμής»

Το φαινόμενο εξαπλώνεται. Ο λόγος περί της εναλλακτικής τάσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια για τοκετό στο σπίτι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι γυναίκες επιστρέφουν σε συνήθειες του παρελθόντος, όταν ακόμη οι γυναικολόγοι δεν αποτελούσαν πολυπληθή κλάδο και τα υπερσύγχρονα ιδιωτικά μαιευτήρια με το πολυτελές ξενοδοχειακό περιβάλλον δεν είχαν ξεφυτρώσει ακόμη. Οι γνώστες μιλούν για επιστροφή με μαζικές διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Βρετανίας, για την οποία τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (2006-2007) θέλουν τις…

…γεννήσεις στο οικιακό περιβάλλον να φθάνουν τις 17.000. Την ίδια στιγμή στην Ολλανδία το 35% του συνόλου των τοκετών λαμβάνουν χώρα στο σπίτι! Στην Ελλάδα τη θαλπωρή του δικού τους σπιτιού αναζητούν την κρίσιμη στιγμή του τοκετού ολοένα και περισσότερες γυναίκες. Από το 2006 πάνω από διακόσιες γυναίκες επέλεξαν να γεννήσουν στην κρεβατοκάμαρά τους, λέγοντας «όχι» στο μαιευτήριο, όταν δυο χρόνια νωρίτερα ο αριθμός αυτός άγγιζε μόλις τις εκατό. Στην ποδιά της λεχώνας κονταροχτυπιούνται βεβαίως ουκ ολίγοι υπέρμαχοι, με άλλους τόσους και μάλλον περισσότερους «διώκτες» του φαινομένου.

Η ιατρικοποίηση του τοκετού

Η έννοια του τοκετού έχει χάσει την πραγματική του διάσταση, λένε οι θιασώτες. Μια διαδικασία απολύτως φυσιολογική, η οποία δεν χρειάζεται συνήθως φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση, μετατρέπεται σε μείζον και σύνθετο ζήτημα, σε υπόθεση ειδικών. Ο τοκετός έχει ιατρικοποιηθεί, τονίζουν. Αυτό δείχνει, εξάλλου, και η πραγματικότητα. Οι αριθμοί επιμένουν ότι επτά στις δέκα γυναίκες στην Ελλάδα υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, σε καισαρική τομή, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι. Διόλου τυχαία τα παραπάνω στοιχεία έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια μια γενικευμένη επίθεση κατά των γυναικολόγων και των μεθόδων τους, με σοβαρούς υπαινιγμούς για εμπορευματοποίηση. «Σήμερα στην Ελλάδα, ενώ η γέννα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία, το υπέροχο ένστικτο της μητρότητας όλο και συμπιέζεται», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος του Συλλόγου για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού «Ευτοκία». «Η γέννα έχει πλέον γίνει ιατρική πράξη και οι γυναίκες υποβάλλονται σε μια σωματική, ψυχολογική και οικονομική δοκιμασία που επηρεάζει όλη την οικογένεια, αλλά κυρίως την υγεία και την ανάπτυξη του ίδιου του μωρού». «Η έκφραση “φυσιολογικός τοκετός” ερμηνεύεται πολλές φορές κατά το δοκούν», εξηγεί η ίδια. «Εμείς εννοούμε τον τοκετό που ξεκινάει αυθόρμητα, μεταξύ της 37ης και της 42ης εβδομάδας κύησης – συμπληρωμένων. Ακούγεται συχνά ότι ο τοκετός μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογικός μόνον εκ των υστέρων. Δεν συμφωνούμε. Σαν αποτέλεσμα της νοοτροπίας αυτής πολλοί μαιευτήρες αντιμετωπίζουν τη φυσιολογική γέννα με τις ίδιες μεθόδους που εφαρμόζουν σε επιλεγμένους τοκετούς».

Η επιφύλαξη των γιατρών

Από την άλλη πλευρά, πολλοί γυναικολόγοι νίπτουν τας χείρας τους όταν ερωτώνται για τον τοκετό στο σπίτι. Πολλοί από αυτούς αρνούνται ακόμη και να παραστούν, όταν τους ζητείται, στη διαδικασία, χαρακτηρίζοντας την πρακτική τουλάχιστον αναχρονιστική. «Πήρα την απόφαση να γεννήσω πριν από δυο εβδομάδες στο σπίτι μου», λέει επίτοκος που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της. «Παρά το γεγονός ότι όλο το διάστημα της κύησης με παρακολουθούσε συγκεκριμένος γυναικολόγος-μαιευτήρας, ο ίδιος δεν δέχθηκε να είναι παρών στον τοκετό στο σπίτι. Δεν μου απαγόρευσε να το κάνω, επειδή είχα ομαλή εγκυμοσύνη και η πιθανότητα επιπλοκών ήταν μηδενική, αλλά επέμεινε μέχρι τέλους στις επιφυλάξεις του». Οι μαίες ανταπαντούν ότι και οι ίδιες συνεργάζονται με γιατρούς, οι οποίοι επαγρυπνούν στις περιπτώσεις τοκετού στο οικιακό περιβάλλον. Δεν αναλαμβάνουν, άλλωστε, την ευθύνη της πρακτικής αυτής, αν προηγουμένως δεν έχουν εξετάσει το ιατρικό ιστορικό της γυναίκας που κυοφορεί, αλλά και αν δεν έχουν διασφαλίσει ότι η κύηση ήταν «ανέφελη». Θέτουν μάλιστα ως βασική προϋπόθεση το σπίτι της γυναίκας να είναι σε κοντινή ακτίνα από νοσοκομείο, και φυσικά η απόσταση να μπορεί να διανυθεί σε διάστημα μικρότερο της μίας ώρας.

Το κόστος

Γυναίκες που έχουν γίνει μητέρες στο δικό τους περιβάλλον διευκρινίζουν πάντως ότι ένα από τα θετικά της υπόθεσης αυτής, κάτι που λειτούργησε και ως κίνητρο για την τελική τους επιλογή, ήταν το κόστος. Τα νοσήλια σε ένα υπερσύγχρονο μαιευτήριο και η αμοιβή του γιατρού μπορεί να φθάσουν σε ιλιγγιώδη ύψη, για διάστημα το πολύ μίας εβδομάδας. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα ζευγάρι καλείται να καταβάλει 5.000-6.000 ευρώ, ποσό που αυξάνεται αναλόγως προς τις παροχές, και μάλλον δεν έχει ανώτατο πλαφόν. Αντιθέτως, τα οικονομικά μεγέθη συρρικνώνονται όταν το μωρό συναντά για πρώτη φορά τον κόσμο στο δικό του σπίτι, καθώς τα έξοδα ανέρχονται μόλις στα 1.500 ευρώ.

(Ποντίκι, 4.9.2008)


Σχόλια

  1. Εγώ πάντως πλήρωσα περίπου τα μισά από το ποσό που αναφέρεται και στις δύο γέννες (1 Φ.Τ. + 1 Κ.Τ.) σε ιδιωτικό μαιευτήριο της Αθήνας, στο οικονομικό δωμάτιο. Όσο για τη γέννα στο σπίτι, διάβασα πρόσφατα ότι μια γυναίκα πέθανε στην Βρετανία από ακατάσχετη αιμορραγία μετά από τοκετό στο σπίτι (http://www.dailymail.co.uk/news/article-566323/Young-mother-bled-death-home-birth-hospital-staff-didnt-know-complications.html). Μεταξύ των άλλων ευτράπελων, το ΕΚΑΒ που ήρθε να την παραλάβει δυσκολεύτηκε ακόμα και να τη βγάλει από το δωμάτιό της, σε φορείο φυσικά!!! Πολλά μπορούν να συμβούν μεταξύ του σπιτιού και κλινικής, ακόμα και αν απέχει ιδανικά 30 λεπτά! Better safe than sorry 😉

  2. Η περιπτωση αυτη ειναι μια μικρη πιθανοτητα που προαναφερατε!Τα οφελη του τοκετου στο σπιτι ειναι δεκαπλασια απο αυτα του νοσοκομειου κ δυσκολο να αναφερθουν σε μια παραγραφο.Πραγματικα στην ελλαδα εχει ιατρικοποιηθει ο τοκετος,που φυσιολογικα ειναι δουλεια της μαιας απο αρχαιοτατων χρονων.Ο γιατρος ειναι απαραιτητος μονο σε παθολογικες καταστασεις.Κ ο τοκετος μονο παθολογια δεν ειναι.Ειναι η ιδια η φυση που προσβαλλεται απο παρεμβατικες μεθοδους στο χωρο του νοσοκομειου με την υπερβολικη χρηση της τεχνολογιας(καρδιοτοκογραφος σε ολα τα σταδια του τοκετου χωρις διακοπη).Ο οικειος χωρος του σπιτιου προσφερει ευεξια,παρουσια κ προσφορα υπηρεσιων απο το συζυγο,συμμετοχη αλλων παιδιων κ μελων της οικογενειας.
    Δεν μπορεις να αποκλεισεις τν τοκετο στο σπιτι λογω ενος περιστατικου.Δηλαδη δεν θα οδηγησεις στην Αθηνων-Πατρων που θεωρειται ο χειροτερος δρομος της Ευρωπης για να πας στην Πατρα για παραδειγμα,επειδη υπαρχει περιπτωση να παθεις καποιο ατυχημα??επισκεφτειτε αυτη τη σελιδα κ δειτε τα οφελη του τοκετου στο σπιτιhttp://www.facebook.com/peacefulbirthproject.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  3. Vicky, όταν αναφέρεσαι στα πλεονεκτήματα του τοκετού στο σπίτι, βασίζεσαι σε κάποια στατιστικά στοιχεία; Δυστυχώς οι πληροφορίες που βρίσκω στο διαδίκτυο μιλάνε για τριπλάσια νεογνική θνησιμότητα στο σπίτι και μιλάμε για την Ολλανδία. Ευχαριστώ πάντως για τον σύνδεσμο, θα τον κοιτάξω.

    • popelix γνωρίζετε αγγλικά; Προτείνω να διαβάσετε καλύτερα το άρθρο και ιδιαίτερα: »This is a tragic chain of events in a highly unusual set of circumstances. We extend our sincere condolences to all family members.»
      Μη μεταδίδετε τους προσωπικούς σας φόβους ή ότι άλλο, δημόσια. έχουμε ίντερνετ και ξέρουμε να ψάχνουμε και εμείς ποσοστά…
      φιλικά V.

      • Μια αλυσίδα από τραγικά γεγονότα τα οποία πιθανότατα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σε νοσοκομειακό περιβάλλον ή ακόμα και σε κάποιο κέντρο φυσικού τοκετού το οποίο να προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης μεταφοράς σε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Αν κατάλαβα καλά, διαφωνείτε με το ποσοστό θνησιμότητας για τους τοκετούς στο σπίτι, σωστά; Αναφέρω ένα μικρό απόσπασμα από το πολύ πρόσφατο http://www.bmj.com/content/343/bmj.d7400

        For healthy nulliparous women with a low risk pregnancy, the risk of an adverse perinatal outcome seems to be higher for planned births at home, and the intrapartum transfer rate is high in all settings other than an obstetric unit.

        Έχουμε δικαίωμα στην επιλογή μόνο που, χωρίς φόβο και πάθος, πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε σωστή πληροφόρηση. Λυπάμαι αν σας χαλάω το κλίμα της αισιοδοξίας σε αυτό το άρθρο, ευχαριστώ για τη φιλοξενεία και τη δυνατότητα να ακουστεί μια διαφορετική άποψη.

  4. popelix θελω να πω για το αρθρο που παρεθεσες για την γυναικα που πεθανε απο αιμορραγια. Δεν ξερω αν η ιδια διαβασες το αρθρο αλλα δεν εφταιγε ο τοκετος στο σπιτι που πεθανε η γυναικα ουτε το οτι δε προλαβανε να την πανε στο νοσοκομειο. Ο τοκετος ηταν επιτυχης και η μεταβαση της κοπελας στο νοσοκομειο αμεση.Ο λογος του θανατου ηταν που η μαια δεν ενημερωσε τους γιατρους για το συμβαν της αντιστροφης της μητρας και το αφησε στους γιατρους γιατι «αυτοι ξερουν και δεν ηθελε να παρεμβει»ΑΝΕΥΘΥΝΗ. Επισης εαν η ιδια μαια χορηγουσε τα απαραιτητα υγρα στην κοπελα θα καθυστερουσε την αιμορραγια. Εν τελει εαν η μαια ηταν υπευθυνος ανθρωπος και ηξερε να κανει σωστα την δουλεια της απο την αρχη μεχρι το τελος δε θα συνεβαινε ολο αυτο. Το συμπερασμα ποιο ειναι οτι δε πρεπει να γενναμε στο σπιτι? Οχι . Οτι πρεπει να εχουμε διαλεξει εμπειρο προσωπικο εμπιστοσυνης και οχι την καθε μια που βγηκε απο σχολη μαιευτικης και αποφασισε να παιξει με τις ζωες των νεογνων και των μαμαδων και να ενημερωνομαστε πληρως για τις ενεργειες μας. Αυστηρη προυποθεση η υγεια της μητερας και η εγκυμοσυνη της να ειναι σε αριστη κατασταση. Ο τοκετος στο σπιτι δεν ειναι για ολους.


Σχολιάστε

Kατηγορίες