Αναρτήθηκε από: Αϊναλής Παντελής | Αύγουστος 5, 2008

Οι καισαρικές «προκαλούν» σοβαρό άσθμα

Μεγάλη μελέτη ανάμεσα σε 1,7 εκατομμύρια γεννήσεις

Reuters

Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άσθμα σε σύγκριση με εκείνα που έρχονται στον κόσμο με φυσιολογικό τοκετό, ανακοίνωσαν πρόσφατα Νορβηγοί ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν αυτή τη σχέση σε μεγάλης κλίμακας μελέτη.

Ο δρ Mette C. Tollanes, του Πανεπιστημίου Bergen στη Νορβηγία και οι συνάδελφοί του ερεύνησαν τον τρόπο τοκετού σε 1,7 εκατομμύρια γεννήσεις που αναφέρθηκαν στο ληξιαρχείο γεννήσεων της Νορβηγίας μεταξύ 1967 και 1998. Χρησιμοποίησαν στοιχεία του ληξιαρχείου από το National Insurance Scheme της Νορβηγίας για να καθορίσουν τον αριθμό των παιδιών, τα οποία μέχρι την ηλικία των 18 ετών ή τη χρονιά του 2002, εκδήλωσαν σοβαρό άσθμα.

Μεταξύ 1967 και 1998, οι γιατροί κατέγραψαν ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης άσθματος ήταν περίπου 50% υψηλότερος μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν φυσιολογικά. Διαπίστωσαν ακόμα 19% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν φυσιολογικά, αλλά με τη χρήση βοηθητικών ιατρικών εργαλείων (π.χ. λαβίδες).

Απροσδόκητες διαφορές

Από το 1988 έως το 1998, όταν στο ληξιαρχείο γεννήσεων ορίστηκαν οι επείγουσες και προγραμματισμένες καισαρικές, τότε καταγράφηκαν απροσδόκητες διαφορές. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επείγουσες καισαρικές έφεραν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος (59%) απ’ ό,τι οι προγραμματισμένες καισαρικές (42% αυξημένος κίνδυνος). Οι φυσιολογικοί τοκετοί που έγιναν με τη βοήθεια εργαλείων έφεραν έναν αυξημένο κατά 14% κίνδυνο άσθματος, στη διάρκεια αυτής της 10χρονης περιόδου.

Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ καισαρικής τομής και της μελλοντικής ανάπτυξης άσθματος, τόνισαν ο δρ Tollanes και οι συνάδελφοί του, «ωστόσο οι λόγοι που βρίσκονται πίσω απ’ αυτή τη σχέση πρέπει ακόμη να διερευνηθούν».

Δύο θεωρίες

Σύμφωνα με τον δρα Tollanes, υπάρχουν δύο θεωρίες σχετικές με το γιατί οι καισαρικές μπορεί να προκαλούν άσθμα. «Η πρώτη είναι ότι τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή δεν εκτίθενται στα βακτήρια της μητέρας τους στη διάρκεια του τοκετού, η άλλη θεωρία είναι ότι τα βρέφη που γεννιούνται με καισαρική τομή αντιμετωπίζουν περισσότερα αναπνευστικά προβλήματα μετά τον τοκετό, γιατί είναι λιγότερο εκτεθειμένα στις ορμόνες του στρες και στη συμπίεση του στήθους, με δεδομένο ότι αυτοί οι μηχανισμοί συμβάλλουν στο άδειασμα των πνευμόνων από το αμνιακό υγρό. Ισως αυτό να επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του πνεύμονα, μακροπρόθεσμα».

Ωστόσο, το γεγονός ότι η επείγουσα καισαρική τομή ασκεί ισχυρότερη επίδραση στον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος απ’ ό,τι η προγραμματισμένη καισαρική τομή δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα απ’ αυτές τις θεωρίες,κατέληξε ο δρ Tollanes.

«Καθημερινή» 3/8/08

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_03/08/2008_279780

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: